Hemmaplan

Falun – inte bara känd för sin koppar.

När man tänker på Falun, tänker man kanske först på historiska gruvor och röda stugor, men stadens egentliga claim to fame är ändå cykling. Ja, du hörde rätt. Den här lilla dalapärlan har blivit Sveriges svar på Whistler.

Dalmasar, Dalkullor och Falu rödfärg i all ära, om du inte har hört talas om Cykelgymnasiet i Falun, då har du missat något rejält. Den här skolan är en fabrik för blivande cykelproffs. Eleverna här är inte bara gymnasieelever, de är framtida cykellegender. Och med discipliner som landsväg, cyclocross, MTB, Downhill, Enduo, BMX, 4x och Slopestyle, är det inte konstigt att skolan pumpar ut talanger. Något skolan har gjort under lång tid. Här har elever som Emil Johansson, Ida Jansson, Jenny Rissved, Felix Beckeman, Anton Thelander och Zakarias Johansen har gått.

Men det är inte bara gymnasiet som sätter Falun på kartan. Staden är som en magnet för cyklister i alla kategorier tack vare sin grymma utveckling. Från tekniska singletracks till riktigt fina downhill-banor, här finns något för alla smaker.

Så nästa gång du funderar på var du ska ta din tvåhjuling för lite kvalitetstid, kom ihåg Falun. Staden kanske inte har palmträd och havsutsikt, men den har något bättre – kick-ass cykling som garanterat kommer få igång pulsen.

Och vem vet, kanske du stöter på nästa cykelstjärna medan du tar en fika efter en dag på Lugnet eller kanske i Källviken. Och har du riktigt tur och blir polare med en local, finns det ruskigt sjuka spots som du inte hittar i Strava appen. I Falun är det nämligen inte bara gruvan som är djup – passionen för cykling är minst lika oändlig.

Hampus Evers

sv_SESwedish